A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Сквирський навчально-виховний комплекс "Заклад загальної середньої освіти I-III ступенів №5 - заклад дошкільної освіти" Сквирської міської ради Київської області

Що варто знати про ботулізм

Дата: 24.02.2020 13:25
Кількість переглядів: 199

Фото без описуБотулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Наcьогодні в Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

У 2018 році було зареєстровано  2 випадкі ботулізму у побуті, під час яких постраждало 2 особи.

Упродовж 2019 року зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 6 осіб, із них 1 помер.

Захворювання пов’язані із вживанням в’яленої річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.

Наcьогодні в Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

У 2018 році було зареєстровано    2 випадкі ботулізму у побуті, під час яких постраждало 2 особи.

Упродовж 2019 року зареєстровано 6 побутових випадків захворювання    на ботулізм, внаслідок яких постраждало 6 осіб, із них 1 помер.

Захворювання пов’язані із вживанням в’яленої річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.

Контакти  служби

 

Індекс                 09000

 
 

Місто                  Сквира

 

Адреса                вул. Липовецька,82

 

Телефон             5-18-32

E-Mail                skvira@dpssko.gov.ua

 

 

 

Сквирське районне управління Головного управління Держпроспоживслужби в Київській області

 
 

Телефон             5-18-32

E-mail:                skvira@dpssko.gov.ua

 

 

 

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

Телефон            (044) 406-09-37. (044) 406-09-82

E-mail:               consumer@dpssko.gov.ua

                kontrol@dpssko.gov.ua

 

 До перших симптомів ботулізму відносять наступні:

  • Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
  • Нудота, нестримне блювання.
  • Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.

         Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.

         Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника.

Далі з’являються неврологічні симптоми:

  • Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання.
  • Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.
  • Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.
  • М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів.Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
  • Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті.
  • Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.

        Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
  • найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень