Що варто знати про ботулізм
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Наcьогодні в Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
У 2018 році було зареєстровано 2 випадкі ботулізму у побуті, під час яких постраждало 2 особи.
Упродовж 2019 року зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 6 осіб, із них 1 помер.
Захворювання пов’язані із вживанням в’яленої річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.
Наcьогодні в Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
У 2018 році було зареєстровано 2 випадкі ботулізму у побуті, під час яких постраждало 2 особи.
Упродовж 2019 року зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 6 осіб, із них 1 помер.
Захворювання пов’язані із вживанням в’яленої річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.
Контакти служби |
|
Індекс 09000 |
Місто Сквира |
Адреса вул. Липовецька,82 |
|
Телефон 5-18-32 |
E-Mail skvira@dpssko.gov.ua |
Сквирське районне управління Головного управління Держпроспоживслужби в Київській області |
Телефон 5-18-32 |
E-mail: skvira@dpssko.gov.ua |
|
|
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Телефон (044) 406-09-37. (044) 406-09-82
E-mail: consumer@dpssko.gov.ua
kontrol@dpssko.gov.ua
До перших симптомів ботулізму відносять наступні:
- Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
- Нудота, нестримне блювання.
- Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.
Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.
Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника.
Далі з’являються неврологічні симптоми:
- Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання.
- Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.
- Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.
- М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів.Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
- Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті.
- Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
Профілактика захворювання:
- при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
- дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
- гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
- при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
- безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
- найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
- категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.